Wednesday, May 16, 2012

Afaceri cu flori in crestere

Afacerile cu flori sunt un sector in crestere in Romania, chiar si in perioada de criza. Contrar parerii unor neofiti, o afacere cu flori este o afacere full time, pentru toate anotimpurile pentru ca sarbatori, zile de nastere si ocazii speciale, sunt tot anul si acolo unde este o cerere, apare de cele mai multe ori si o oferta.

Acest gen de afaceri se adreseaza in special celor care iubesc florile, ei avand sanse mai mari sa isi transforme cu succes hobby-ul intr-o afacere dar nu este neaparat o regula, sunt cazuri in care oameni de afaceri, precum Marius Ghenea, care si-au castigat banii din alte sectoare, s-au implicat activ si au investit in producerea si comercializarea florilor ornamentale.

Care sunt costurile si cerintele pentru inceperea unei afaceri cu flori?


In primul rand cunostintele necesare si pasiunea, asta daca vorbim de o afacere de familie in care trebuie sa te implici activ, altfel e de ajuns ca asociatii sa isi imparta atributiile, unul cu pasiunea si cunostintele, altul cu terenul sau investitia. E doar un exemplu….

In afara de pasiune si cunostinte (care se pot dobandi) ai nevoie de un teren, de preferat si un solar pentru acele genuri de flori care se preteaza la cresterea in solarii pe toata perioada anului.

Investitia initiala difera in functie de anvergura afacerii dar un cost minim s-ar cifra la in jur de 4000 de euro. Din experientele celor care au demarat acest tip de afacere, nu se merita apelarea la fonduri europene daca te pricepi cat de cat la agricultura si la montarea unui solar. Contractarea unor fonduri atrage o serie de obligatii (lucrari efectuate de firme de ex.) care pot duce in final la niste costuri mult mai mari decat daca ai reusi sa faci totul de unul singur sau impreuna cu familia sau un asociat.





Intreaga afacere poate fi demarata de o singura familie si poate fi inceputa treptat, initial doar cu flori crescute in spatiu deschis, flori de sezon: trandafiri, lalele, salvie, crizanteme, etc.

Inceputa astfel, afacerea va necesita costuri mult mai reduse dar si profitul va fi doar unul sezonier insa avantajul este reprezentat de riscul scazut si de acumularea de experienta. Cu aceasta ocazie puteti invata mici trucuri cum ar fi pastrarea unei distante adecvate intre cuiburile de flori, chiar daca aveti tendinta sa le inghesuiti pentru cresterea productivitatii. Insa cel mai important este ca veti incepe sa invatati regulile gasirii unor puncte de desfacere.

Gasirea unei piete de desfacere a florilor reprezinta o provocare pentru oricine se lanseaza intr-o astfel de afacere. Daca nu aveti posibilitatea de a le vinde in propriul punct de desfacere, este ideal sa colaborati cu magazine sau supermarketuri.

Merita spus si faptul ca acest gen de afaceri cu flori pot fi promovate si online, chiar si in Romania au inceput sa apara magazine online de flori care nu duc lipsa de clienti. In special cei care apeleaza la florariile virtuale sunt persoane din clasa medie si inalta, care vor sa faca surprize comandand cuiva drag un buchet de flori sau care pur si simplu nu au timp pentru a le cumpara din coltul strazii.

In cazul unor productii en gros, a unei ferme floricole cu hectare intregi cultivate, puteti negocia cu comercianti importanti, inclusiv cu exportatori. Dincolo de rolul lor ornamental, multe specii de flori sunt folosite la prepararea de dulceturi (trandafirii de exemplu), siropuri, medicamente sau parfumuri.

In concluzie, afacerile cu flori sunt o solutie ce merita luata in calcul, mai ales pentru cei din mediul rural care doresc o afacere de familie placuta si profitabila in egala masura.

No comments:

Post a Comment